Slik har Russlands president startet propaganda i hjemlandets massemedier.

0 0
Read Time:5 Minute, 30 Second

Konflikten mellom Ukraina og Russland har vart allerede i flere år, men selve krigen har ikke holdt på like lenge. De er nok mange som er spente på om krigen snart er over, og om Ukraina vil vinne krigen. Dette blogginnlegget vil handle om hvordan Russland sin president Vladimir Putin og hans regime, har startet en propaganda i hjemlandets massemedier, i sammenheng med krigen. Hvor spørsmål som “hvor” og “hvordan” blir svart av uriktige og manipulerende kilder. Hvordan krisen som utspiller seg blir pyntet på, å skjult for det russiske folk. 

Hvordan skjer en slik massemedia propaganda?

Først og fremst vil det bare nevnes at Vladimir Putin og hans regime, ikke bare er kjent for manipulasjon av massemedier, men også kjent for forsøk på å forfalske informasjon blant den Russiske befolkningen.

"Under opptakten til invasjonen har Vladimir Putin vist til en rekke forhold som han mener legitimerer invasjonen. Dette er i stor grad desinformasjon og propaganda, som ikke har rot i virkeligheten". (faktisk.no)

Vi er nok alle kjent med hvordan mediene kontrollerer, og styrer oss til å tro å føle på det som blir skrevet om. Det er ikke unaturlig at vi blir mindre kildekritiske til det som blir fortalt gjennom sosiale medier og over nett. Vi har nettopp det behovet for at noe skal være sant, og nettopp derfor velger vi å tro på enkelte ting som vi leser, selv hvor absurd dette høres ut. 

Filter Bobler er et eksempel på hvordan mediene kan gripe tak i enkeltindivider på nett, for og mate dem med falsk informasjon og nyheter. Disse nyhetene kan være nyheter som brukeren allerede tror på, og som forsterker synspunktet deres enda mer. 

Eksempel: Du har gått inn på en nettside på grunn av en lenke, hvor de fisker deg inn med overskrifter som støtter dine tanker og meninger. Dette er slik de gjør det i aviser og blogger. Forbrukerne kan da vende seg til nyhetssaker som er tilpasset dem, og blir ledet til saker som de er interessert i å høre mer om. Dette kan muligens føre til at man begynner å leve i en slags boble, hvor en ikke får med seg det som skjer ellers i samfunnet. (Linnéa, 25.01.22)

Hvis vi dermed velger å fjerne alt det sanne, og alt som kommer fra ukjente kilder fra for eksempel andre land, vil vi kunne bli overøst med usannheter. Vi ville oppleve en propaganda gjennom massemediene. Vårt syn på virkeligheten ville være/blitt endret. For eksempel kan det skje ved å kutte kontaktene til enkelte sosiale medier, som er tilknyttet andre verdensdeler. Sosiale medier som Tiktok, Twitter og Instagram er sosiale medier som kan gi brukerne et innblikk i hvordan verden ser ut på andre siden. Dette er det som skjer i Russland.

Russland desinformerer gjennom ulike nivåer.

“Filterbobler” er bare en av flere nivåer Vladimir Putins regime velger å sprer usannheter.

Eskil Grendahl Sivertsen forklarer “at Russland gjennom flere år har bygget et nettverk for å kunne spre feilaktige opplysninger. Det amerikanske utenriksdepartementet har skrevet en rapport om dette, og kaller nettverket et økosystem.” (faktisk.no).

Det blir forklart som delt opp i fem pilarer: 

 1. Kommunikasjon gjennom myndighetene
 2. Medier som eies eller blir kontrollert av staten 
 3. Nettsider som virker som eller fremstår som uavhengige, men likevel blir indirekte eller direkte styrt av russiske myndigheter.
 4. Troll-fabrikk (løgn fabrikker/nettroll) og automatiserte kontorer. Troll-fabrikker: Nettroll (engelsk internet trolls) er personer eller organisasjoner som bevisst manipulerer og forstyrrer nettbasert kommunikasjon. (snl.no).
 1. Hacking og endring av informasjon i kommunikasjonsplattformer. (Faktisk.no)

Det er dermed ganske tydelig at regimet har gjort seg vel kjent med hvordan de skal endre og forfalske nyheter og medier. Det viser seg at det kanskje er et mye dypere farvann å trå ut på, når det kommer til akkurat hvordan regimet sensurerer og bytter ut sannhet med løgner. 

Eskil Grendahl Sivertsen forklarer videre om det som blir kalt påvirkningoperasjoner i sin podcast.(https://www.buzzsprout.com/222948/10043727).

Trusler og fengselsstraffer

Mens krigen mellom Russland og Ukraina herjer på, er det Russiske folk ikke nødvendigvis uvitende om det som skjer. Det er viktig å legge merke til at ganske tidlig i starten av krigen, hadde det russiske folk mulig tilgang til Facebook, Twitter og Instagram, som ga dem informasjon utenfra. Denne informasjonen spredde seg fort, og som i tillegg førte til demonstranter i gatene. Dette var starten på å kutte nettverkene til resten av verden. 

Ved å kutte nettverket til verden ville ikke flere Russiske borgere kunne se hva som skjedde i Ukraina. Det er derfor ganske tydelig at myndighetene og styret har holdt dette hemmelig, da de ikke ønsker at dette skal ut til befolkningen. Dermed, vil en mer eller mindre tro at befolkningen ville lage oppstyr og problemer om de viste, og kanskje ikke ville tillatt krigen i første omgang. 

Flere av de Russerne som har sett og hørt om krigen i Ukraina står på ukrainas side, og demonstrerer. Enkelte går også så langt at de har valgt og dele videoer, bilder og historier,  for at flere skal kunne se og tro på det som skjer. 

Russiske myndigheter innførte fredag en ny medielov, som kan gi fengselsstraff for personer som sprer «falske nyheter» om krigen i Ukraina. (DN.no).

https://www.dn.no/utenriks/russland-blokkerer-sosiale-medier-flere-mediehus-henter-hjem-journalister/2-1-1179598

Hva mener myndighetene med falske nyheter? Dette blir som en videre strømning av løgner hvor myndighetene oppfordrer gjennom manipulasjon, at fler i Russland skal svare til propagandaen som de så sterkt ønsker at skal være sann. De har dermed gått så sterkt til verks, at hvis en ikke velger å lyve for Russland og heller ønsker å spre de såkalte “falske” nyhetene, så vil de kunne bli fengslet. 

Oppsummering av Vladimir Putins regime sin massemedia propaganda.

Vladimir Putins regime har ganske tydelig tatt i bruk en rekke verktøy for å styre de sosiale mediene. I dette innlegget går vi gjennom hvordan filterbobler kan være en mulig ressurs i oppstart av massemedia propaganda. Det nevnes også fem ulike pilarer, for hvordan Vladimir putins regime sprer desinformasjon gjennom enkelte medier kanaler.

Det er også lagt ut en lenke til en podcast av “Digitaliseringspådden” hvor det blir diskutert en god del mer rundt russland og deres massemedia propaganda. Helt til slutt nevnes det  også kort om arbeidet med å spre nyheter/informasjon om krigen i Ukraina, på innsiden av Russlands grenser. Samtidig blir det også nevnt smått hvilke straffe følger det vil kunne medføre og hvordan myndighetene velger å løse problemet.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Average Rating

5 Star
100%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Slik har Russlands president startet propaganda i hjemlandets massemedier.

 1. Hei Linnea, dette er et solid stykke arbeid. Du kobler observasjoner og refleksjoner med det du har lært gjennom semesteret her på HK. Du er også kreativ med hvordan du bruker WordPress og ulike moduler. Jeg anbefaler å gjøre teksten i de store grå boksene noe større, det ble litt vel smått for meg 🙂
  Supert med gode undertitler. Hovedtittelen har et spørsmålstegn, men er ikke formulert som et spørsmål. Kanskje bare fjerne det?
  Gleder meg til å følge med videre! Husk å dele på LinkedIn, dette er det mange som er interessert i å lese!
  Mvh Marius

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Previous post IKEA sin nettside, hvordan er den?