IKEA sin nettside, hvordan er den?

0 0
Read Time:10 Minute, 11 Second

I dette innlegget skal jeg vurdere IKEA sin nettbutikk/nettside. For å gjøre dette, har jeg valgt 10 kriterier å ta i bruk som mal. Så hva tenker dere om IKEA?

Lenke finner du “her” 

Det første kriteriet er førsteinntrykket. Hva menes med dette?

Først og fremst kan dette handle om hvilket inntrykk kundene får når de går inn på nettsiden.

 1. Det jeg ser på da er: 

Har jeg kommet til riktig sted? 

Tar jeg utgangspunkt i at jeg skal ha en ny sofa, vil jeg ønske å se at nettbutikken selger det jeg trenger. Dette gjør Ikea! De selger en sofa? Dette styrker inntrykket!

Hva mer kan jeg gjøre på dette nettstedet?

Etter å ha sett på denne sofaen, ser jeg også en matchende stol som også kan passe inn i stuen min. Jeg ser litt rundt på nettsiden og finner også ut at de selger andre ting til hjemmet. Dette kan være et lurt sted å kanskje titte innom om jeg trenger noe mer til hjemme? Mitt førsteinntrykk, gir meg vibber om at dette nettstedet kan stikke innom om jeg trenger noe interiør.

Hvorfor akkurat her?

Hvorfor skal jeg egentlig bestille akkurat herfra? Jeg kunne jo bestilt fra en annen interiør? Mange kunder trenger en grunn til å velge å kjøpe. Om det så er billig transport eller, om det er frakt eller ekstra tjenester som man kan få i tillegg. Dette er noe jeg kan se at IKEA har mye av. De har foreksempel:

 • klikk og hent fra 49,- 
 • Ubegrenset bytte og retur
 • planlegging og rådgivning.
 • Interiørdesign
 • Hent, frakt og levering

Under deres tjenester står det en rekke mer, som kan gi kundene deres enda flere grunner til å kjøpe fra akkurat dem. Hvis nysgjerrigheten tar over, kan du klikke på denne linken her.

 1.  Synlighet

Synlighet er viktig når man har en lik nettbutikk.

Det handler om at kunden lettere kan finne frem til nettbutikken når de søker på nett.

For å finne ut om IKEA sin nettbutikk var synlig på nettet, skrev jeg inn ordet “pult” i Google sitt søkefelt, og ett av de første treffene som kom opp var IKEA. Dette er positivt, men for å være helt sikker på at dette ikke bare er tilfeldigheter skrev jeg inn enda et par ord.

 • Sofa (mindre treff)
 • Stol (mindre treff)
 • Hylle (flere treff)

Enkelte av treffene viste seg mindre, og det viste seg at jeg måtte søke på med litt mer i tankene, som for eksempel “Grå sofa” etc. Mine tanker om dette er at; synligheten er bra, men noen forbedringer kunne gjøres. Derimot, er dette en veldig kjent kjede og de aller fleste kjenner til denne butikken som gjør at kanskje synligheten ikke er like viktig. Dette er bare en teori, men man skal likevel ikke si at synlighet ikke er viktig, men man kan trolig tenke at den mindre synligheten på nett ikke gjør så stor skade likevel når det kommer til IKEA.

 1. Brukervennlig.

At en nettside er brukervennlig er spesielt viktig, så ikke kundene forblir på nettsiden. 

Dette kan for eksempel innebære at det er lett å finne frem i butikken.

Hvis jeg for eksempel sliter med å finne det jeg ønsker i en nettbutikk er det ganske ofte at jeg bare forlater nettsiden. Det er ikke noe gøy å lete rundt i evigheter, og kan god hende jeg har bedre å gjøre. 

IKEA har et søkefelt hvor man kan lett skrive inn søkeordet man er ute etter. Hvis jeg skriver “lampe” i søkefeltet henter nettsiden frem lamper på nettsiden. Da er det for meg å bare vrake og velge. I tillegg til dette kan man også velge spesifikke trekk lampen skal ha, for å finne en som for eksempel er rød. Dette gjør det lettere slik at jeg ikke trenger å lete gjennom alle 100 lampene for å finne denne ene røde lampen. Så dette har IKEA virkelig tenkt på! Dette er kjempebra!

 1. Kjøpsprosess

Alle bruker forskjellige metoder for å betale for produktene. Enten det er VISA, Klarna eller Mastercard. 

Med kjøpsprosessen handler det om at kundene har tilgang til å betale på sin måte.

Dette var noe av det første jeg la merke til når jeg kom inn på IKEA sine nettsider. Helt nederst på siden kan vi se logoene til Visa, Mastercard, Paypal og en rekke andre logoer jeg selv er litt ukjent med. Dette tydelig viser oss at IKEA har prøvd å gjøre det mere lettvint for kundene sine å ta i bruk deres betalingsmetoder. Dette er også kjempebra, for det gjør at flere kanskje har mulighet til å kjøpe hos dem.

 1. Hastighet.

Det er kjedelig å vente i evigheter på at en nettside skal laste.

Med hastigheten menes hvor lenge en må sitte å vente før nettsiden vises.

Når jeg klikker meg rundt på nettsiden til IKEA, virker det ikke som at jeg må vente mere enn sekundet før jeg er inne på neste side. Dette gjør det lettere og raskere å komme i gang med kjøpet jeg ønsker. Enda noe IKEA har tenkt på når de har laget denne siden. Kjempebra!

 1. Kundetilfredshet.

Hva tenker kundene om nettsiden og er det noe som kunne vært annerledes?

Kundetilfreds handler om hvor fornøyde kundene er med ett produkt eller nettside.

Jeg klikket meg inn på trustpilot.com hvor jeg kunne få en oversikt over kundeomtaler som hadde blitt registrert.  Her finner jeg noe forventede. Selv etter alle de positive tingene jeg har funnet frem til på deres nettsider, så er nok dette ett av de punktene som er negativt ladet. Dette er nettopp fordi hele 76% har omtalt nettbutikken for dårlig! Bare 11% syntes denne nettbutikken er enestående. 

Dette syntes jeg var litt rart, og måtte sjekke en annen side etter omtaler.  På de fleste nettsidene jeg dukket opp på fant jeg masse kommentarer og omtaler om dårlig opplevelser. Mye handlet om leveranse og kundeservice, som jeg skal gå nærmere inn på ved vurderinger.

Lenke til trustpilot «her»

 1. Trygghet

Hvis man kjøper noe man finner ut av ikke passer inn, kan det være lurt å ha muligheter til bytte, retur eller hjelp.

Trygghet handler om at kunder har mulighet til å returnere varer, få hjelp om de trenger det eller kanskje kunne bytte et produkt.

Tidligere nevnt har IKEA returordninger, og dette er noe man ser med en gang man går inn på hjemmesiden. De har i tillegg egen side for kundeservice, men jeg sliter med å finne kontakt telefon. Det kunne kanskje vært lurt å ha e-post og telefon mer tilgjengelig? I tidligere punkt ble det diskutert kundetilfredshet, hvor flere av samtalene også handlet om at de ikke fikk kontakt med IKEA. Det kan tyde på at selv om de blir nevnt om returordninger eller andre former for trygghetsavtaler, så mangler de kanskje det lille ekstra for å få kundene sine til å føle trygghet. 

“Her” legges ved en lenke til deres retur ordning.

 1. Kundekommunikasjon.

Det kan være viktig at kundene har mulighet til å kommunisere med butikken.

Kundekommunikasjon handler om måter kundene kan holde kontakt med nettsiden.

Igjen må jeg nevne at jeg sliter med å finne telefonnummer, eller en e-post jeg kan sende mail til. Det kan være på grunn av mine dårlige ferdigheter på PC, men det gir enda en god grunn til å gjøre slik kommunikasjon enda mer synlige. Det er dessverre ikke alle som er like flinke med internett og pc generelt som eldre og personer som ikke er vandt til å bruke slike verktøy. Derfor er dette et minus hos IKEA, og jeg synes egentlig dette skulle vært helt nederst på siden på forsiden og alle sider. Det handler tross alt om å gjøre det enklest mulig for kundene. Det nærmeste jeg finner kommer noen form for kommunikasjon er deres kundeservice, men til og med der blir det ikke utgitt stort med kontaktinformasjon.

Lenke finner du “her”

 1. Priser og utmerkelser.

Når man er en slik stor virksomhet, er det viktig å få seg noen utmerkelser for det harde arbeidet.

Med utmerkelser menes priser for arbeid som har blitt gjort osv osv.

Det var vanskelig å finne frem til utmerkelser på IKEA sine nettsider, og kanskje dette har sine grunner eller kanskje ikke. Jeg valgte likevel søke meg litt frem på artikler på google og finner en artikkel.

 • “She Index 2022 Ikea vinner for første gang. Indeksen måler likestilling og bærekraft hos 124 bedrifter i Norge, Sverige og Danmark.” (dagensperspektiv).

Lenke finner du “her”

Derimot, finner jeg få utmerkelser. Dette syntes jeg var litt rart, med tanke på at IKEA er så stort. Det kan godt hende at det er flere, for jeg synes det er litt merkelig. Hvis dette står på deres nettsider, og om jeg bare ikke har klart å finne frem burde de kanskje vurdere å gjøre disse utmerkelsene mere synlige.

 1. Konsept og strategi

Et godt konsept og en god strategi er viktig, når en skal ha vekst.

Karl Philip Lund forklarer dette som å komme opp med en brilliant ide for virksomheten, eller som han skriver på Linkedin innlegget sitt “big aha”. Ordet blir også beskrevet av Jack Welch, direkte oversatt av (Karl Philip Lund), som forklarer det slik:

«Strategi er ikke en tidkrevende plan. Det er en evolusjon av en idé over tid gjennom kontinuerlige endringer i forutsetningene. Strategi er egentlig ganske enkelt, velg en generell retning og implementer som et helvete.»

Lenke finner du “her”

For at jeg i det heletatt skal få forståelse for konseptet til IKEA, måtte jeg rett og slett grave litt mer i dybden av deres visjoner.

“IKEAS visjon er «å skape en bedre hverdag for de mange menneskene»”.

Ikea.no

Når jeg fant frem til dette la jeg merke til at de også nevner sin forretningside.

“Vår forretningsidé er «å tilby et stort utvalg form- og funksjonsriktige hjeminnredningsprodukter til så lave priser at så mange mennesker som mulig har råd til å kjøpe dem»”.

ikea.no

Dette gjør det tilstrekkelig lettere for meg. Hvis vi ser på det slik, kan en tilnærmet blanding av visjon og forretningside også bli forklart, med andre ord, som en form for konsept og strategi. 

Som IKEA forklarer på sine hjemmesider så er fokuset og visjonen på å skape en  bedre hverdag for de mange mennesker. Dette er et bra konsept, og hvilken person vil ikke ønske å få dagen sin gjort enklere? Derimot, er hvordan de skal få dette til den viktige brikken. 

IKEA forklarer derfor sin forretningside, hvor de ønsker å gi kundene sine lave priser og godt funksjonelle produkter. De forklarer så kort etter at dette er for at flere skal kunne få råd til dem, og har dermed de med mindre råd i tankene. Dette anser jeg som et veldig bra konsept.

Det eneste jeg da stusset på er hvordan de ikke taper penger på dette, men så finner jeg frem til dette: 

“IKEAs visjon er «å skape en bedre hverdag for de mange menneskene». IKEAs viktigste finansielle prinsipp er å vokse ved å bruke våre egne ressurser. Vi tjener med andre ord pengene før vi bruker dem. Dette gjør det mulig å foreta langsiktige investeringer for fremtiden.”

Ikea.no

Det er tydelig at IKEA har tenkt igjennom dette. På måten de legger dette frem på nettsiden deres og hvordan de går frem.

Lenke om dette finner du “her”

Slutt tanker

Basert på mine vurderinger er det mye bra ved denne nettbutikken. Nå skal det sies at jeg ikke hadde mye tvil, når jeg valgte butikk å skrive om. Derimot, vi kan også legge merke til at det er en del dårlige ting ved nettbutikken. Dette tror jeg også ikke er helt tilfeldig, da IKEA er en veldig stor virksomhet, og man kan fort vente at enkelte deler ikke alltid når til toppen. Spørsmålet er da bare om det kan endres, og om IKEA er klar over dette selv.

Jeg har derimot veldig lite negativt å si om denne nettbutikken, og syntes de som driver den gjør en god jobb. Hvis jeg derimot kunne gitt noen anbefalinger, så ville det vært å synliggjøre kundekommunikasjon noe mer. Dette ble trossalt nevnt på forum av andre kunder, hvor de ikke har følt at de har klart å nå frem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Previous post Skaffe seg en god mentor