Skaffe seg en god mentor

0 0
Read Time:5 Minute, 0 Second

I dette blogginnlegget skal vil jeg trekke frem noen mulige måter å skaffe seg en god mentor. Det er nettopp veldig mange muligheter, og som vi alle er ganske kjent med vil kanskje en mentor kunne veilede til bedre jobb, eller hjelpe med å nå målene som blir satt. 

Hva er en mentor?

I USA defineres en mentor generelt som en person med stor erfaring og viten, som har forpliktet seg til å bidra med å skape karrieremuligheter og karrierestøtte til sin mentee.(Wikipedia.no)

En mentor er en eldre venn og rådgiver; en veileder.(Snl.no)

Som det blir forklart over blir mentor beskrevet som en veileder som har kunnskap om enkelte temaer, og som kan fungere som et hjelpemiddel hos sin “mentee” til å komme ut i jobb. Derimot, kan det å være mentor ikke bare hjelpe en person i arbeid men også veilede enkeltpersoner i f.eks livsstilsendring eller mestring.

Først ønsker jeg å nevne at det finnes et hav av muligheter, så det som blir nevnt i dette blogginnlegget er ikke de eneste metodene.

  • Nav
  • Familie/venner
    • Mentorfamilie
  • Utdanning
  • Linkdin

Over listet jeg opp tre mulige mentor ordninger. Disse skal jeg forklare litt nærmere under, men før jeg går inn på mine egne tanker om dette vil jeg ta for meg hva andre kilder nevner om disse.

NAV

Lengre oppe gir jeg en kort forklaring over hvordan en mentor fungerer akkurat som en veileder, som skal bidra til karrieremuligheter og jobb. På nav sine hjemmesider forklarer de en mentor slik:

“Mentor er et tilskudd fra NAV for å frikjøpe en kollega eller en medstudent, for å gi deg ekstra bistand for å mestre en jobb eller utdanning.”

I tillegg skriver de:

Hvem kan få mentor?

Mentor er for deg som trenger praktisk bistand, veiledning eller opplæring i arbeidsrettede ferdigheter for å gjennomføre tiltakene

  • arbeidstrening
  • opplæring i form av ordinær utdanning
  • midlertidig lønnstilskudd
  • varig lønnstilskudd

NAV kan også gi tilskudd til mentor hvis det er nødvendig for at du skal få eller beholde lønnet arbeid i en ordinær virksomhet. (Nav.no)

Familie/venner

I enkelte tilfeller kan det hende at man har en venn, eller et familiemedlem som kan fungere som en veileder. Jeg fant derimot ikke stort om dette på nettet. Det kan likevel være smart å ha sine kontakter blant venner og familie. Tatt utgangspunkt i egen erfaring, kan en kjæreste fungere som en mentor. 

De kan for eksempel knytte deg til andre, og veilede deg på hva du kanskje burde gjøre for å nå målet.

En annen form for mentor som også går under samme kategori er mentorfamilie. Det er en familie som kan gi støtte og veiledning ut fra behov.

Mentor Familie 

Som tidligere nevnt så handler ikke det å være en mentor bare om å hjelpe en person ut i arbeid. I mange tilfeller kan dette handle om å hjelpe en person til å snu livet sitt, endre holdninger eller rett og slett bedre livskvaliteten. På røde kors sine nettsider beskriver de det de kaller Mentor Familie.

Røde Kors Mentorfamilie er et tilbud for personer over 18 år som har vært utsatt for negativ sosial kontroll, tvangsekteskap eller andre former for æresrelatert vold. En mentorfamilie skal tilby et positivt pusterom i hverdagen hvor unge kan føle tilhørighet, dele hverdagsopplevelser og oppleve mestring og trygghet. (rødekorstelefonen.no)

Om en dermed ikke ønske å gå til en direkte organisasjon for å skaffe seg dette, kan man også snakke med venner eller nære familie venner for støtte. Denne metoden handler mer om å skaffe seg trygghet og støtte under utvikling, og fronter ikke karriereveiledning like hyppig. 

Utdanning

Utdanning er oftest en generell ressurs når man skal ut i arbeidslivet. Om så det er å ta en grad eller få veiledning om hvilke valg man skal kunne ta. De fleste skoler har veiledere som skal være med på å gi råd om hvilken retning man kan gå innen karrieremuligheter. 

Høyskolen Kristiania har en egen side som en kan gå inn på, for å bestille egne veiledningstimer for studentene. Veilederne kan fungere som mentorer og gi tips til hvilken retning, og hvor man kanskje kan søke på jobb når utdanningen er ferdig.

Hos Avdeling for studentoppfølging får du veiledning, rådgivning og oppfølging på studierelaterte spørsmål og utfordringer. Hvert studium har sin kontaktperson og vi som jobber i avdelingen har taushetsplikt. (Veiledning.kristiania.no)

Linkedin 

I tillegg til å oppsøke personer ansikt til ansikt, kan vi i dag også bruke andre metoder. Linkedin er en egen plattform og jobbsøkerportal, hvor arbeidsgivere og søkere kan komme i kontakt med hverandre. Det er også mulig for søkere og kunne komme i kontakt med hverandre, hvor de kan gi hverandre tips og triks til hvordan man kan får den relevante jobben.

For eksempel kan jeg legge til en klassekamerat på linkedin, og ved litt hjelp av dette, vil jeg kanskje kunne finne flere muligheter til arbeid ved å se på hvem personen følger.

Avsluttningsvis

Som nevnt i blogginnlegget, er det en del måter man kan skaffe seg mentor på. Det er derfor også viktig å vite hvor du skal ta kontakt, og hvilken mentor som er riktig for deg. Skal du for eksempel finne jobb og er ute etter en som kan hjelpe deg, vil kanskje de Nav, Linkedin fungere bra. Hvis du er student, og ikke er helt klar for å nå ut i jobb, men likevel trenger den kunnskapen for å vite hvordan du skal skaffe jobb etter studier, vil kanskje veiledning hos en veileder på skolen være det beste alternativet. Derimot, som også nevnt tidligere er det en rekke andre mentor ordninger som man kan ta i bruk, om man da kanskje har andre mål.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Previous post Sammendrag om bærekraft
Next post IKEA sin nettside, hvordan er den?