Sammendrag om bærekraft

0 0
Read Time:5 Minute, 30 Second

Et sammendrag av sosialkommunikasjon i et bærekraftigperspektiv.

I dette blogginnlegget skal jeg oppsummere, og skrive et sammendrag av faget som gikk fra februar til mars; sosialkommunikasjon i et bærekraftig perspektiv. Dette har vært ett av de mest spennende fagene så langt dette semesteret, og nettopp derfor er ønske å skrive litt mer om det jeg lærte under denne perioden.

  • Bærekraft
  • Grønn vekst og Grå vekst
  • Grønn markedsføring

Hva ligger i ordet bærekraft?

I tidligere blogginnlegg nevner jeg kort hva enkelte kan assosiere ordet med. Der nevner jeg;

«Flere anser ordet ‘bærekraft` som et ord tett knyttet til naturen.»

Hetty, Linnea

Det blir også nevnt at selv om ordet bærekraft er et ord tett tilknyttet naturen, så handler det ikke bare om å få blomster til å gro og vokse. Videre forklarer jeg kort:

«Det handler om klima og miljø, økonomi og sosiale forhold»

Hetty, Linnea

Denne delen ble ikke forklart ordentlig i det tidligere blogginnlegget, hvilket jeg burde ha forklart. Derfor skal jeg kort forklare litt i denne delen hva disse tre begrepene faktisk innebærer.

Klima og Miljø handler om hvordan vi mennesker skal kunne skape en renere og tryggere planet og leve på. Hovedsakelig innebærer dette å halvere eller senke forurensning av:

            –  Fossilt brennstoff

             – Olje og gass

            –  Kjemiske stoffer

             – Etc.

Økonomi hvordan kan vi endre fattigdom, hvordan kan bevare ressurser slik at flere kan få tatt i bruk de samme ressursene? Hvordan skal/kan vi hjelpe andre til å komme ut i jobb og tjene penger, er spørsmål man kan stille seg under dette punktet.

Sosiale forhold handler om å legge til rette for at alle mennesker skal få like rettigheter. Rettigheter til utdanning og helsetilbud kan være typiske eksempler. Samtidig som at det skal legges til rette for at alle skal kunne leve trygt uten å måtte bli diskriminert på grunn av rase, religion og kjønn.

Mer om dette kan leses på: https://www.fn.no/tema/fattigdom/baerekraftig-utvikling

For at vi lettere skal kunne utføre disse endringene, har FN laget et kart over diverse bærekrafts mål. Det er listet opp 17 mål, inkludert delmål under hvert av målene. Disse målene kan for eksempel brukes som en mal for at bedrifter lettere kan tilpasse seg.

Hva er grå og grønn vekst?

Begrepet grå vekst, i sammenheng med bærekraft, handler om vekst av en bedrift/virksomhet som skaper belastninger på klima og miljø. Dette handler hovedsakelig om at produkter som blir produsert, ikke blir produsert eller er bærekraftig, som fører til klima og-miljøbelastninger.

«Den økonomiske veksten måles etter hvor mye brutto nasjonalprodukter øker for ett land eller hvor mye omsetningen eller overskuddet før/etter skatt øker for en bedrift.» (Estudie.no)

Grå vekst og grønn vekst er antonymer, altså de er motstridende.

Grønn vekst i sammenheng med bærekraft handler om hvordan en virksomhet/bedrift jobber for å bedre klima og miljø. Det handler da om å produsere, lever og skape mere bærekraftige produkter. Flere bedrifter og virksomheter i dag vender seg mot grønn vekst. En bedrift som er grønn, vil kanskje ta i bruk svanemerker eller generelle miljømerker som en sertifisering.

I tidligere innlegg nevnte jeg 6 trinns trappen, som et eksempel på en mal som bedrifter kan ta i bruk for å nå grønn vekst. Hovedsakelig i dette innlegget diskuterer jeg bare «to» av stegene. Hvis enkelte er interessert å lese mer om dette kan dere gå inn på:

– Strategi for grønn vekst

«https://www.millum.no/blogg/strategi-for-gronn-vekst«

6 trinns trapp kan dermed tas i bruk av virksomheter som kanskje ønsker å følge den grønne trenden. Da er det kanskje også greit å starte på trinn en og gradvis bygge seg oppover.

Hva med grønn markedsføring?

Når bedriftene har funnet ut hva de ønsker å selge av produkt og verdi, gjenstår det å markedsføre. Fokuserer bedriften på grønn vekst, så kan det være viktig å se etter produkter eller tjenester som blir produsert og levert på bærekraftig måte. Eller sagt på en annen måte:

«Grønn markedsføring refererer til prosessen med å selge produkter og/eller tjenester basert på deres miljøfordeler. Slik produkter og tjenester kan være miljøvennlig i seg selv eller være produsert på en miljøvennlig måte.» (Estudie.no)

Et viktig spørsmål fra en av forelesningene til Cecilie Staude, som jeg ønsker å nevne er:

«hvem som/dersom noen ser oss»

Staude, Cecilie

Når det er snakk om å markedsføre ett spesifikt produkt, så må vi også tenke oss godt om. Hvem vil komme til å kjøpe produktet, og vil personen kjøpe produktet fordi andre gjør det? Kjøper personen produktet under press, eller snakker vi om grønndulting?

Her snakker vi faktisk om en form for gruppe press, at desto flere som følger med eller gjør en enkelt ting, desto større sannsynlighet er det for at det smitter over på noen andre. Det er ingen som ønsker å være alene i en sak, og når alle andre kjøper bærekraftig, så er det kanskje ikke så gøy å være den eneste som ikke gjør det. Derimot, om ingen følger med kanskje presset til å kjøpe akkurat det produktet minsker igjen.

«Studier viser at butikker som innfører selvbetjente kasser, selger opptil 15 prosent mer av usunne varer som brus, potetgull og godteri, relativt til nøytrale
produkter som melk.» (nhh.no)

Generelt, er nok ønsket til de fleste bedrifter i dag å informere om bærekraftige tilbud, slik at de kan motivere kunder til å ta mere bærekraftige valg. Her er det hovedsakelig grønndulting som gjelder, og da handler det for eksempel å legge til flere bærekraftige produkter, slik at kundene kan motiveres til å velge bedre.

Når det kommer til å markedsføre bærekraft er det nok mye mer man kan gjøre for å motivere kundene, men det viktigste er at personene må selv ønske å endre handlingsmønster for å bidra til bærekraft. Det kan derfor være viktig å ikke på presse for mye på kundene, det kan føre til at de rett og slett bytter over til konkurrentene.

Presentasjoner: Del 2 Sosial kommunikasjon med Cecilie Staude.

Bøker: Arne Nygård, 2019. Grønn markedsføringsledelse (Utg 1). Fagbokforlaget

Kilder: https://estudie.no/gronn-og-gra-vekst/, https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal, https://www.nhh.no/nhh-bulletin/artikkelarkiv/2019/mars/vi-handler-mer-usunt-i-selvbetjente-kasser/ og https://www.millum.no/blogg/strategi-for-gronn-vekst.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Previous post Teknologi i 6 stegs trappen
Next post Skaffe seg en god mentor