Teknologi i 6 stegs trappen

0 0
Read Time:4 Minute, 30 Second

Flere anser ordet “bærekraft” som et ord tett knyttet til naturen. Naturen er et av de viktigste ressursene vi har til liv, og mange tenker også da at for å bedre den, trenger vi å fysisk gjøre noe. Da bærekraft handler om mye mer enn bare og ta vare på naturen. Det handler hovedsakelig om klima og miljø, økonomi og sosiale forhold. 

Bedrifter i dagens samfunn begynner å gå over på den grønne siden, ved å produsere bærekraftige produkter og endre til mer bærekraftige fremgangsmåter. Enkelte produkter som matvarer, skjønnhetsprodukter og diverse, blir i dag merket hvis de er produsert med klimavennlige ressurser. Disse bedriftene jobber for å fysisk endre sine produkter, slik at de skal tilpasse bærekraft målene. For å lettere tilpasse seg, å skape grønn vekst kan man bruke et verktøy.

Verktøyet innebærer en «seks stegs trapp» som tar for seg seks forskjellige temaer; Utvendige, husrengjøring, grønt innkjøp, drift, produktportefølje og forretningsmodell. En nærmere beskrivelse av disse, vil ikke komme frem i dette blogginnlegget, men vil legge vekt på to av de siste stegene.

I dette blogginnlegget skal det handle om hvordan trappen kanskje ikke er så godt tilpasset virksomheter med teknologi som grunnpilar. Da dette er et tema som blir diskutert i min eksamensoppgave, og jeg synes dette er et godt tema og diskutere.

Hvilke steg kan potensielt bli et problem?

De to siste stegene i 6 trinns trappen viser seg å kanskje være vanskelig å utføre for enkelte virksomheter. Produktportefølje og forretningsmodellen, er de to siste stegene i trappen. 

Produktportefølje; hvordan kan man endre eller skape produktet som er mer bærekraftig? Forretningsmodellen; markedssegment, målgruppe, hvordan skal du selge, hvordan skal du bli betalt og gir skaper det økonomisk vekst?

Begrunnelse av konklusjonen Grunnen til at jeg hovedsakelig tenker at stegene ikke er tilpasset en virksomhet med teknologi som grunnpilar, er fordi fokuset hovedsakelig ligger på virksomheter med et fysisk produkt å selge. Slik som Millum, som gruppen min skriver om på eksamen nevner; 

“Millums misjon for bærekraft er at vi skal – gjennom videreutvikling av egen teknologi, samt gjennom partnerskap med dyktige aktører ved behov – gjøre våre kunder i stand til å nå sine bærekraftsmål innen fagområdet eHandel/eCommerce. I dette ligger at Millum ikke har en fysisk produktportefølje, men utvikler innkjøpsløsninger for storhusholdningsmarkedet.”

(Millum.no)

Det er i hovedsak ikke et stort anntall som anser, eller ikke har tenkt over at en IT løsning/tjeneste kan være bærekraftig. Det er et nytt konsept, og er også en grunn til at trappen legger mest vekt på virksomheter med fysiske produkter, i steden for virksomheter som ikke har ett fysisk produkt å gi.

“Endring av tjeneste kan ikke nødvendigvis assosieres i likhet med endringen av et produkt”

 • Tjeneste blir oftest ansett som en ikke fysisk gjenstand, men kan lage nye tjenester eller endre/fornyes.
 • Produkt blir ansett som en fysisk gjenstand, og også endres/fornyes både gjennom produksjon og innhold. 

Begge kan endres, men ikke nødvendigvis på samme måte.

Det er lettere å komme opp med en produktportefølje for en shampoo. Det innebærer altså å endre innholdet, eller minske det og tenke ut nye løsninger for å få det mer bærekraftig som produkt.

Når det kommer til en IT tjeneste, så er det ikke tjenesten (kjernen) som nødvendigvis må endres til å være mer bærekraftig, men ideen og målet med tjenesten må dermed endres.

Hva kan målet være i en IT tjeneste.

 • Informere
 • grønndulte
 • innovere
 • hjelpe

Ulempen er da ikke at tjenesten ikke kan endres, for det kan den altids. Den kan også fornyes, men for at en skal kunne se de bærekraftige endringene i like stor grad som ett fysisk produkt, må man kanskje gjøre ytteligere tiltak.

For eksempel: Jeg laster ned en ny tjenesten, som skal hjelpe meg med å beregne hvor mye mat jeg kjøper inn pr dag. Det går noen måneder og tjenesten endres til å blir raskere, smartere og mer produktiv på beregning. Dette er jo kjempebra! Desverre endrer ikke dette forbruket mitt, men løsningen er kanskje mer effektiv å bruke.

Skrevet over er ett eksempel på hvorfor en tjeneste og produkt ikke burde bli satt under samme katogori. Det er forskjellige fremmgangsmetoder for hvordan den skal endres, og basert på eksemplet vil ikke nødvendigvis det å endre tjenesten alene være nok. Dermed, en løsning på dette problemet, kunne være å endre stegene i trappen. Hos en virksomhet som har et fysisk produkt, vil trappene slik de står fungere helt fint. Derimot, for en IT virksomhet burde disse stegene kanskje i noen tilfelle omstilles.

For eksempel: I eksamens caset vårt, har vi valgt å omstille trappetrinnene på en slik måte at tiltaks endring i forettningsmodellen kommer før produktportefølje trinnet.

Grunnen til dette er hovedsakelig at, det viste seg å være mer bærekraftig å endre forettningsmodellen, for å bedre tilpasse produktporteføljen.

Det vi da gjorde, var å endre målgruppe eller rett og slett åpne opp til en ny målgruppe. På en slik måte vil virksomheten kunne formidle budskapet sitt til en større gruppe, og i tillegg kan de også utvikle nye produkter som er spessielt egnet for den målgruppen. Dette gir virksomheten mulighet til vokse å gro i flere vinkler.

Arne Nygård, 2019. Grønn markedsføringsledelse, (utg 1 opplag 2 2021).

-Strategi for grønn vekst

«https://www.millum.no/blogg/strategi-for-gronn-vekst«

-Om oss

«https://www.millum.no/om-millum«

-Bilde

«https://www.millum.no/blogg/strategi-for-gronn-vekst«

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Teknologi i 6 stegs trappen

 1. Hei,

  Så fint at du har tatt for deg sekstrinns-trappen som siste innlegget for del 2! Det er også fint at du har benyttet punktliste og sitat underveis. Når det er sagt blir det mye hull i teksten din og jeg savner litt lenger avsnitt. Til neste gang vil jeg også anbefale deg å kildehenvise i chicago-manualen som eksamensøving!

  Thea K, studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Previous post Økonomi, ansendig arbeid, ansvarlig forbruk/P.
Next post Sammendrag om bærekraft