HVOR STOR ANDEL AV NETTET ER SKJULT?

1 0
Read Time:3 Minute, 57 Second

FILTERBOBLER OG EKKEOKAMMERE

Noen av de største nettstedene som tar i bruk filterbobler er: Facebook og Google. Filterbobler er en metode som blir tatt i bruk for å tilpasse informasjon til brukerne på et nettsted. Dette skjer gjennom algoritmer på nettsiden, som skal finne frem den informasjonen brukeren ønsker, basert på deres tidligere interesser eller klikk. Det fører til at brukeren gjentatte ganger får opp relevant informasjon, som de har større sannsynlighet for å like. Ulempen er at lignende informasjon som kan være relevant, men som ikke vises i analysene, blir borte eller vises ikke for brukeren. Dette er fordi denne informasjonen ikke har blitt funnet i brukerens søkemotor, eller i deres interesser og klikk på tidligere nettsteder.

Når en slik filterboble gjentatte ganger gir brukeren denne tilpassede informasjonen, som sannsynligvis forsterker forbrukerens synspunkter og oppfatninger, kaller vi det for ekkokammere. Ved slike ekkokammere blir det oftest bare lagt frem fakta som brukeren selv er interessert i å lese, og som støtter holdninger deres. Dette kan føre til at det blir liten plass til alternative og motstridende synspunkter.

Eksempel: Du har klikket deg inn på en nettside for se på håndstøvsugere. Da vil du kanskje senere oppdage at Facebook eller Google viser deg flere slike annonser. Det kan hende du allerede har kjøpt håndstøvsugeren, også får du likevel opp nye annonser for et slike produkter. Dette skjer fordi filterboblen ikke registrerer om du allerede har kjøpt produktet. Dermed er innholdet i annonsen ikke lenger relevant og av interesse for deg.

KONSEKVENSER

Hvis informasjon som bekrefter og forsterker forbrukerens synspunkter uten motforestillinger eller at hindringer ikke er synlige, vil det kunne komme til å endre og stadfeste en bestemt virkelighetsoppfatning. Det snevrer inn mangfoldet av meninger og informasjon. Slikt ser vi ofte daglig i politikk, politiske valg og nyheter. I tillegg påvirker det flere samfunnsområder. Markedsføring er et slikt område.

  1. Eksempel: Du har tidligere stemt på et bestemt politisk parti fordi programmet deres går best overens med dine synspunkter og oppfatninger. Du har kanskje blitt litt usikker på om dette er det rette partiet for deg og skrive på Google: “Grunner til å ikke stemme på (****) partiet?”. Du skriver kanskje inn navnet på partiet i søkefeltet, og så vips kommer du inn på en side hvor det kommer opp flere gode grunner til å stemme på dem. Blant annet står det en hel del om demonstrasjoner og aksjoner som de lanserer eller deltar i. Prøv å se for deg hva som skjer med dine forestillinger og holdninger. Ville du fortsette å stemme på partiet? Eller ville det endre ditt syn på det partiet?

2. Eksempel: Du har gått inn på en nettside på grunn av en lenke, hvor de fisker deg inn med overskrifter som støtter dine tanker og meninger. Dette er slik de gjør det i aviser og blogger. Forbrukerne kan da vende seg til nyhetssaker som er tilpasset dem, og blir ledet til saker som de er interessert i å høre mer om. Dette kan muligens føre til at man begynner å leve i en slags boble, hvor en ikke får med seg det som skjer ellers i samfunnet.

TENK DEG DETTE

Hvis vi ser fremover i tid, så kan slike metoder blir mer og mer naturlig å ta i bruk. Kan vi da klare å se for oss hvordan samfunnet vil bli? Vi har et veldig godt og aktuelt eksempel på dette som gjelder vaksinering mot Korona: “skal vi ta vaksinen eller ikke?”. WHO og FHI som vil gi medisinsk hjelp og kunnskap, skriver ofte hvorfor det er lurt å ta vaksinen. Det er også andre aktører, organisasjoner og bloggere etc., som kommer ut med alternative fakta, ideer og synspunkter til befolkningen. De kan fortelle om det negative som har skjedd med dem og familien da de tok vaksinen. Det kan skape usikkerhet og oppstyr rundt vaksineringens betydning. Flere av oss er vant med å høre på influensere/bloggere, som velger å bruke et bestemt produkt. Vi har troen på at de snakker sant av erfaring. De skriver f.eks. at vaksinen ga dem negative fysiske reaksjoner etterpå. På den måten blir det skapt og spredd en usikkerhet om ett viktig produkt for helsen. Når man har gjort seg opp en mening, så kan en fort bli stående fast i dette synet. Det kan hende at søkene på nettet ikke gir deg alle de positive egenskapene til produktet. Kanskje er det vanskelig å få fram alle de negative sidene også. Nettet filtrerer ut viktig informasjonen som kan være nyttig og nødvendig for å få et klart bilde av saken.

Kilder:

Lenker:

– Filterbobler. Store Norske Leksikon

«https://snl.no/filterboble«

Bøker:

Arne Krokan, 2020. Det friksjonsfrie samfunn (1. Utg.). Utgitt av Cappelen Damm.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Previous post ODA, PLATTFORMTJENESTE FOR DEG?
Next post EN LETTERE HVERDAG!