3D–PRINT VIKTIG FOR FREMTIDEN?

1 0
Read Time:3 Minute, 14 Second
Video: FAST COMPANY

3D Printing- Additiv Produksjon

3D-printing er det motsatte av subjektiv produksjon. Ved subjektiv produksjon starter man med et større materiale, for så og fjerner litt etter litt. Et eksempel på subjektiv produksjon kan være is-skulptør. Ved 3D-printing eller det vi også kaller additiv produksjon, skjer prosessen i motsatt rekkefølge. Det blir lagt på flere lag med materialet, for å lage en fast 3-dimensjonal form av noe. Det aller meste kan 3D-printes så lenge man har materialene til det. Du har sikkert hørt om den nye fremtiden med 3D-printet mat. Dette kalles også bio-printing, der hvor man bruker biologiske materialer til å lage noe av de naturressursene vi har.

Jeg skal nevne noen av de negative og positive sidene ved slik produksjon. Dermed vil jeg diskutere litt rundt hva dette kan føre til for de involverte.

Positive:

Gjenbruk av ressurser: Samfunnet er i stor endring, og vi har mindre kapasitet på ressurser enn det vi hadde for 100 år siden. Vi får beskjed om å sortere plast og avfall hver for seg, men hvorfor? For at vi ikke skal bruke opp ressursene, har vi mennesker funnet en løsning ved bruk av materialene vi kaster.

Medisin: I tillegg har vi i den medisinske verden funnet ut at det å 3D-printe for medisinske årsaker, kan redde utallige liv. Tenk deg om du en gang i fremtiden hadde en nyre som ikke fungerte, også forteller sykehuset at de skal 3D-printe din nyre. Er ikke det en utrolig tanke? Dette kan redde mange liv og kan skape mindre etterspørsel om organdonasjon.

Negative:

Økonomiske konsekvenser: Hvordan kan vi være sikre på at det er den fysiske gjenstanden vi får når vi kjøper et 3D-printet produkt, og ikke den digitale tjenesten? Se for deg at du skal kjøpe en 3D-printet veske, og når du får det i posten så får du materialene for å lage denne vesken, men ikke den faktiske fysiske gjenstanden. Etter hvert kan man da begynne å tenke om du har kjøpt en modell av høyere verdi enn den faktiske fysiske gjenstanden. Tenk deg at den fysiske gjenstanden du kjøpte på nett koster deg 500 kr, og så får du materialene i stedet som kanskje bare er verdt 200 kr. Det føles ikke helt riktig? Du vil kanskje føle deg litt lurt. Dermed kan man kanskje begynne å lure på om det er bedriften som eier modellen, og den fysiske gjenstanden. Eller om de bare eier en av delene. For eksempel: Eier bedriften den fysiske vesken som vises på bildet? Eller eier bedriften modellen som blir sendt. Dermed kan oppfatningen bli basert på den prisen på varen kanskje har.

https://www.tu.no/artikler/equinor-vil-ha-3d-print-av-reservedeler/479443

I artikkelen over forklares det hvordan Equinor ønsker, og legger fokus på 3D print av reservedeler. Jeg tror at 3D-printing i Norge vil bli mer brukt til å erstatte ressurser som vi ikke har mye av. Norge er en av de landene i verden som jobber mest mot det å skape en mer bærekraftig fremtid. Snart vil vi kanskje kunne pante inn flere typer materialer enn i dag. 

Når det kommer til digital markedsføring, vil vi kanskje kunne se noen endringer i forretningsmodellene vi bruker. Hvordan skal man markedsføre et produkt som har blitt produsert og basert på gjenbruk? I tillegg vil vi ikke kunne si noe sikkert om holdbarhet, og om hvor gode disse produktene er, til forskjell fra originalen. Hvordan kan vi som markedsførere klare å overbevise forbrukerne om at det 3D-printede produktet har like god  holdbarhet og ikke er noe annerledes enn originalen? Det er et vanskelig spørsmål å besvare. Kanskje må det bygge på erfaringer, prøving og feiling. 

Bilde hentet fra: https://wd40.no/bruksomr%C3%A5der/vedlikeholde-en-3d-printer/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “3D–PRINT VIKTIG FOR FREMTIDEN?

  1. Oversiktlig innlegg og spennende tema! Du bruker overskrifter aktivt, bra! Skill gjerne litt mer over dem med større og mindre formater, slik at for eksempel «positive» og «negative» konsekvenser lett kan skilles som to ulike deler av innlegget ditt.

    Du starter med en video, som jeg synes var engasjerende! Bruk gjerne bilder/videoer eller andre visuelle hjelpemidler videre gjennom teksten for å vise frem eller underbygge!

    Spennende overskrift, fint formet for å skrive blogginnlegg (Diskutere positive og negative kosekvenser). Gjerne tenk litt mer på det visuelle, og kilder bør alltid være lette å finne frem til for leseren, gjerne oppsummert nederst i hvert blogginnlegg!

    Gleder meg til mer spennende lesing fra deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Previous post KAN ROBOTER ERSTATTE LÆRERE?
Next post ODA, PLATTFORMTJENESTE FOR DEG?