KUNSTIG INTELLIGENS, NYTT GJENNOMBRUDD?

1 0
Read Time:3 Minute, 13 Second

Dette innlegget er et referat fra undervisning.

HVA ER KUNSTIG INTELLIGENS?

Kunstig intelligens, eller med andre ord artificial intelligence (AI) kan være alt fra de mest komplekse menneskelige liknende robotene, til en enkel kaffemaskin. I dages samfunn finner vi det over alt, og det blir masseprodusert og solgt til oss. Du har kanskje en mobiltelefon eller en pc. Disse to produktene går under navnet kunstig intelligens, og blir brukt i dagens samfunn for å gjøre jobben lettere for oss.

HVORDAN?

Slik det kan foregå; Først så blir en algoritmer trent opp til å finne et mønster. For eksempel kan du trene opp en algoritme til å skape en animasjon eller bevegelse på skjermen. Det kan også være å trene den opp til å se forskjeller på trekanter og firkanter. Dette gjøres ved å trekke frem andre elementer, bilder som algoritmen skal klare å sammenlikne. Desto flere sammenlikningsobjekter en henter frem, desto bedre blir det å lære opp algoritmen. Prosessen kan sammenliknes med hvordan den menneskelige hjernen fungerer. Vi har det vi kaller nevroner i hjernen, som lagrer deler av informasjon vi innhenter oss. Disse nevronene hjelper oss så til å skape et bilde av en hvis gjenstand eller en ting vi har sett. En algoritme kan ikke bli forklart i deres resultat/handlinger, men vi kan si om handlingen/resultatet var bra eller dårlig.

HVA BRUKES ALGORITMER TIL?

Algoritmer kan brukes til veldig mye. Hovedhensikten til en algoritme er å lagre og analysere data. Dataen hentet fra algoritmen kan for eksempel bli brukt under politietterforskning, eller innhente informasjon om personer for så sammenlikne dem med andre osv, osv. Hvis de klarer å kjøre feil på det og mennesker gjør det riktig, vil ikke teknologien regnes som bra.  Hvis det fungerer motsatt så er den teknologien bedre enn oss mennesker. Det er da vi kommer inn på det vi kaller prediktivmodell.

Metoder

 • Prediktivmodell: I en slik modell brukes det vi kaller veiledende læring, hvor algoritmen lærer gjennom å se samme ting, bare i forskjellige vinkler.
 • Cluster analyse: Når man ikke har de riktige ressursene, og bruker bilder som likner. I tillegg til å ha tilgang til data som forklarer de unike bildene.


Les også denne artikkelen: https://www.nrk.no/vestland/kunstig-intelligens-skal-oppdaga-kreft-1.15778262

GRUNNEN TIL VALG AV ARTIKKEL

Vi hører mye om at kreft har blitt lettere å behandle gjennom de siste ti årene, men det har enda ikke blitt funnet opp noen direkte kur. Det er enda ett stort antall som mister ett familie medlem til kreft årlig, og desto lengre den ondartede svulsten har sittet der, desto mindre er overlevelsesraten.

Siden en kur enda ikke har blitt funnet opp så må legene være flinke på å oppdage svulstene. Dette kan være vanskelig ettersom svulsten kan være så liten at den er usynlig for det menneskelige øyet. Svulster vokser i forskjellige hastigheter, noen er mer aggressive enn andre. En svulst du knapt kan se på en MR undersøkelse kan fort, i løpet av kort tid bli til en stor masse på det neste bildet.

Ved hjelp av AI kan vi i nærmere fremtid oppdage kreft og svulster raskere. Denne artikkelen viser oss hvor langt vi har kommet på vei med kunstig intelligens. Når vi når et punkt der kunstig intelligens (AI) kan være med på å oppdage kreft, har vi virkelig gjort ett gjennombrudd. Dette kan potensielt være med på å redde mange liv. Det kan raskere forberede pasientene på det som kommer, allerede før de selv kan legge merke til de første symptomene.

Hva tenker dere om dette?

Se også:

https://www.dagensmedisin.no/artikler/2020/09/14/studie-kunstig-intelligens-avdekker-brystkreft-like-bra-som-en-lege/, og https://ekspertsykehusetblog.wordpress.com/2018/04/17/algoritmer-gir-raskere-svar-pa-kreftdiagnosen/

Bilde hentet fra: https://www.bioingenioren.no/aktuelt/2018/kunstig-intelligens—din-framtidige-kollega/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “KUNSTIG INTELLIGENS, NYTT GJENNOMBRUDD?

 1. Hei, Linnea!

  Her skriver du mye spennende innhold, som jeg tror kunne vært klokt å dra nytte av i overskriftene dine. Jeg ble svært nysgjerrig da jeg så du hadde skrevet om hvordan AI potensielt kan være til hjelp innen behandling av kreft! – Men oppdaget ikke at du hadde skrevet om det før andre del av innlegget.

  Du forklarer godt hva kunstig intelligens er for noe, og kommer med mange interessante eksempler. Jeg hadde ikke tenkt over det enorme spennet over hvor man finner AI!

  Til neste gang er et tips å få inn flere kilder på informasjonen du oppgir, det gjør deg enda mer troverdig i det du skriver.

  Jeg ser frem til neste innlegg!

  -Thea E

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Previous post DELINGSØKONOMI
Next post KAN ROBOTER ERSTATTE LÆRERE?