STUDIER UNDER PANDEMIEN

1 0
Read Time:5 Minute, 53 Second

MINE ERFARINGER FRA Å STUDERE I COVID-TIDEN.

Pandemien har brakt med seg en del fordeler og ulemper, og mange har nok kjent veldig på dem. Som student vil jeg si at utfordringene har vært minimale, men det har ikke vært lett heller. På grunn av mye frem og tilbake har det vært en del vanskeligere å følge timeplanen, og det å få med seg nyttig informasjon. På den positive siden, når alt offisielt følger til en sikker plan blir alt mye lettere å få med seg. Det kan være for eksempel snakk om de gangene det blir holdt «en» form for oppmøte igjennom hele semesteret. Med det menes; gjennom zoom eller gjennom fysisk oppmøte. Det å måtte sjonglere med flere på en gang har gjort det vanskeligere å tilpasse seg basert på livstil. I tillegg til dette har ikke det vært lett og holde kontakt med klassen/medelever.

OPPMØTET

Ved det første semesteret som student ble fagene holdt igjennom Zoom, sett bort i fra en uke i starten av semesteret. Denne formen for undervisning blir fort til en vane, når det er den eneste undervisningsformen kunne ha for å ungå spredning. Smittetallet var så høyt at sudiet ikke hadde råd til å ha studenter til fysisk oppmøte. Grunnen til at jeg skriver studiet og ikke skolen er på grunn av at jeg ikke kan si meg sikker på hvordan resten av skolen og studentene har blitt påvirket av dette. Samme undervisningsform ble også holdt ut andre semesteret.

Under tredje semester startet opp med fysisk oppmøte igjen. Dette skulle jeg tenke at gikk helt fint frem til jeg kjente på de store endringene. For det første hadde jeg helt endret livstil! For det andre følte jeg at det å sitte i ett klasserom nesten var mer slitsomt nå enn før. Det første året hadde endret en hel del mer en jeg hadde forventet, og det har ikke vært spessielt lett og fikse. Siden starten av første semester har jeg vendt meg til tanken om å kunne sove lengre, følge med på recording av undervisningene jeg ikke har fått vært deltagene i. Pandemien hadde snudd alt på hodet, så når det skulle startes opp med fysisk oppmøte igjen var det en god del ganger jeg klarte å forsove meg. Dette var veldig frustrerende da det enkelte ganger ikke var noen video fra forelesningen. Jeg klarte å hente meg inn igjen, men hadde på ingen måte trodd at det skulle bli så vanskelig.

Hvis det er en ting jeg vil kunne lære i fra er at det å allerede ha en god rutine fra første semester er viktig. Unasett om du får beskjed om at timene blir tatt opp og du føler at du har all tid i verden til å hente deg inn, så er det ikke garantert at du ikke vil kunne tilpasse deg en livstil som ikke kler deg. Stå opp tidligere til undervisningene, være deltagene i timene selv om det er på zoom. Følg med på time planen en uke frem i tid slik at du kan være forberedt på det som kommer.

SOSIALE

Siden starten av studiet har pandemien satt stoppere for det å kunne møte hverandre. Så langt inn i pandemien som vi har kommet har jeg kun møtt enkelte fra klasser 4-5 ganger, sett bort i fra i undervisningsammenheng. Det har gått helt fint, da jeg har en kohort utenfor studiene som jeg kan fylle ut tiden med. Dette har da ført til at jeg ikke trenger å føle meg spesielt ensom og innesperret som enkelte andre kanskje har gjort. Pandemien har derfor ikke påvirket meg i like stor grad sosialt sammenliknet med det faglig. Jeg vet likevel at det er en del studenter som gjerne skulle hatt noen å være med som jeg har snakket litt med tidligere. Dette syntes jeg er trist, og har håpet på at flere skulle få til å bli kjent med hverandre i løpet av tiden vi har kunnet møtte opp fysisk.

Det jeg syntes var ålreit, var at i starten av første semester så ble vi delt inn i enkelte kohorter. Dette følte jeg ga oss en stor mulighet til å lettere bli kjent med de vi går i klasse med. Det jeg syntes er litt dumt er at skolen eller de ansvarlige ikke har tilrettelagt for å omrokere på kohortgruppene utover de senere semestrene. Det er lett å kjenne på at det ikke alltid er lett å jobbe i et team, og i enkelte tilfeller så skiller disse gruppene lag. Jeg vil ikke på noen måte tro at det har endret seg igjennom pandemien heller.

Siden pandemien har ført til at det har blitt vanskeligere å bli kjent med hverandre, syntes jeg at det er spesielt viktig og burde være helt essensiellt at de ansvarlige for kohortgruppene eller skolen setter/legger opp til nye kohortkrupper ved neste semester start slik at flere kan bli kjent. Dette har jeg tenkt veldig mye på, at hvis noen potensielt hadde tatt på seg det ansvaret de tidligere semesterne, så ville kanskje flere få kjennskap til hverandre. Det er viktig å knytte sterke bånd helt i starten av studiet, men i et slikt tilfellet vi er i nå blir det enda vanskeligere og kan føre til at flere faller utenfor klassemiljøet.

I ENKELTE TILFELLER

Det er ikke slik at det alltid er like enkelt for lærerne å legge opp til at elevene skal få tillgang til å bli kjent med hverandre. Derfor er det også viktig at elevene selv er litt deltagene. Har du vanskelig for å komme inn i klassemiljøet, si i fra! Hvis en ikke sier ifra, hvordan kan lærerne og medstudentene vite at du står der alene. Så mye som mange av oss ønsker å kunne lese tankene til folk, så er det ikke slik vi er bygget. Vi vet ikke hva du tenker på, så gjerne si ifra og ta kontakt. Hvis du har vansket med å ta kontakt med elever om det så si fra til en lærer, jeg helt sikker på at de vil prøve å finne en god løsning til problemet med deg.

Jeg nevner også som svar i ett av kommentarene på blogg innlegget at:

For eksempel kan en mulig løsning være en åpen spørsmålsrunde på mentimeter, der spørsmålet rettes mot elevene slik: Hvordan vil du som elev at vi skal gå frem for at du kan lettere knytte kontakt med andre fra studiet/klassen? Den metoden kan enten gi mange like svar eller for mange ulike svar, og derfor kan du sikre spørsmålet med egne forslag som elevene kanskje kan stemme på. Det er viktig å gjøre det beste ut av ressurserne man har å finne nye metoder som kan hjelpe til med å skape god trivsel.

– Linnea Hetty

Til slutt, husk at vi alle deltar for å skape trivsel for hverandre. Jeg og flere andre setter pris på om alle ser seg rundt og deltar aktivt i å bli kjent med nye ansikter. På den måten gleder du kanskje ikke bare en, men også flere.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “STUDIER UNDER PANDEMIEN

 1. Takk for kloke kommentarer og refleksjoner Linnea, og gratulerer med å være den første som postet klassens første blogginnlegg!
  Jeg er helt enig i oppfordringen om å skape trivsel for hverandre, spørsmålet er hvordan vi skal få til det. Mange synes det er vanskelig bare å ha på kamera i timene og over 1/3 «forsvinner» dersom vi deler dere i grupperom ….
  Har du noen ideer til gode tiltak?
  Hilsen fra Arne

  1. Hei, og takk for kommentar.
   Ja, det er et veldig godt spørsmål! Jeg tror at den beste løsningen er å legge opp til at elevene tar initiativ til å finne ut av det selv også. For eksempel kan en mulig løsning være en åpen spørsmålsrunde på mentimeter, der spørsmålet rettes mot elevene slik: Hvordan vil du som elev at vi skal gå frem for at du kan lettere knytte kontakt med andre fra studiet/klassen?

   Den metoden kan enten gi mange like svar eller for mange ulike svar, og derfor kan en sikre spørsmålet med egne forslag som elevene kanskje kan stemme på. Det er slik jeg ville gjort det, men jeg ser at det kan bli veldig vanskelig når elevene ikke vil inn i brakeoutrooms. Derfor er det nok viktig å gjøre det beste ut av ressurserne man har å finne nye metoder. Håper det svarte på spørsmålet. Jeg vil kunne legge ut en liten ekstra del om dette i blogg innlegget der jeg reflekterer mer rundt dette.

   Mvh Linnea Hetty.

 2. Flott første innlegg, Linnea!

  Du er dyktig på aktiv skriving, og det er interessant å lese det du skriver. Du bruker gode eksempler som gjør det enda lettere å forstå alt du ønsker å fortelle, og kommer med gode refleksjoner.

  Flott bruk av avsnitt og underoverskrifter, som gjør teksten din ryddig å følge med og finne frem i!

  Et tips til videre blogging kan være å bruke bilder i innlegget, som vil skape mer luft og variasjon for den som leser.

  Jeg gleder meg til neste innlegg!

  -Thea E

  1. Hei! og takk for hyggelig tilbakemelding! Ja, jeg er helt enig med det du skriver om bilder. Det vil du nok se komme mer frem når jeg har kommet ordentlig i gang med bloggen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Next post DELINGSØKONOMI